dimarts, 21 de setembre del 2010

29-S Vaga General

Consultant el diccionari de la llengua catalana, trobem la següent definició.

Vaga
f 1 SOCIOL/REL TREB 1 Aturada col·lectiva de la feina per part dels assalariats per tal d'obtenir alguna reivindicació, relativa generalment a millores de sou o de les condicions de treball. Vaga general. Fer vaga, declarar-se en vaga.

Segons la definició la aturada col·lectiva per part dels assalariats es fa per tal d’obtenir alguna reivindicació.

Tal i com jo ho entenc, per obtenir aquestes reivindicacions cal que la mesura que es prengui sigui com a mínim presa en consideració per aquell que pot concedir-les. Hi ha de tenir quelcom a “perdre” que li faci cedir i negociar.



Per exemple, segur que tots recordem algun estiu en que a l’aeroport en dates concretes i punteres del període de vacances (1 i 15 d’agost) - i per tant de major activitat de vols de l’any, - s’han programat vagues des de diferents col·lectius de treballadors de l’aeroport i derivats      ( controladors, serveis de neteja, personal de taulell,....) Aprofitant l’ocasió saben que tenen un oportunitat d’or per tal de pressionar sobre la imatge i la eficàcia d’aquell que té el poder per concedir-los el què reclamen i per tant com a mínim opten a la negociació i en molts casos en poden treure algun acord.


La vaga del pròxim 29-S es tracta d’una vaga general, una vaga impulsada pels dos sindicats majoritaris de l’Estat.
Aques sindicats, a priori, defensen als assalariats i per tant cal suposar que, amb aquesta acció, preveuen millorar les condicions de treball d’aquests.

Personalment encara no tinc del tot clar el perquè de la vaga, crec que és per la reforma laboral, però el què no tinc gens clar és a qui va dirigida.

No pot anar dirigida en contra dels empresaris doncs aquests no poden concedir-los allò que demanen,  els empresaris no tenen la potestat de modificar una Llei; per tant cal pensar que la protesta anirà dirigida en contra el govern.

Crec convenient parar-nos un moment a pensar en el perquè el Govern aprova aquesta Llei, sense entrar a valorar si és bona o dolenta.
Després de mesos de negociacions entre Sindicats i Patronal , i mostrant la seva incapacitat d’arribar a un acord, el Govern es veu obligat a tirar pel dret i tirar endavant la famosa reforma laboral.
El perquè s’ha d’afrontar una reforma laboral, és una aspecte que personalment se m’escapa, en macroeconomia no hi entenc res; però el què si que em sembla entendre és que a causa de la incapacitat de Patronal i Sindicats s’ha tirant endavant una Llei que no agrada ni als uns ni als altres.

I com sempre qui veurà afectada la seva butxaca serà el treballador que amb tota la bona voluntat cregui que recolzant i participant d’aquesta vaga es podrà canviar alguna cosa.

Així doncs la meva humil opinió és que aquesta vaga no té  motiu de ser, amb això no estic dient que la reforma laboral sigui encertada i que sigui la mesura que necessitava el teixit productiu per tirar endavant, més aviat vull expressar que aquesta vaga serà com un crit al desert.


PD: Segurament si algú llegeix aquesta entrada criticarà encertadament, que no aporto cap opció o mesura que substitueixi la vaga; totalment d’acord, però crec que amb una simple entrada no n’hi ha prou per expressar tots els canvis que cal afrontar i tampoc sé per quin cal començar.